Gå til innholdet

    Kommer vi til å drukne i data?

    onsdag 30. mars 2022

    I følge nasjonal helseplan skal pasienter ha lik tilgang til gode helsetjenester uavhengig av hvor de bor i landet. 

    Tidligere har vi fortalt at dette kun kan realiseres ved å la sykehuspasienter få oppfølging i egne hjem og at dette krever utstrakt bruk av sensorer for å la seg gjennomføre. 

    Teknologien til dette har vi i dag og infrastrukturen bygges i skrivende stund, men når dette er på plass kommer neste utfordring: datamengdene.

    Se for deg en pasient som overvåkes på blodtrykk, blodsukker, vekt, oksygennivå i blod, samt har en smartklokke som gir info om aktivitet og puls. Vekt gir ett datapunkt om dagen, mens blodsukker gir en måling hvert minutt og de andre havner et sted på denne skalaen.

    Hvert datapunkt er i seg selv ikke mye, men når vi har eksempelvis 500 000 hjemmepasienter med hver ca 5+ sensorer som sender data 24/7, blir dråpene raskt til et hav. Løser vi ikke dette på en god måte slik at behandlerne greier å trekke ut den relevante informasjonen de trenger for å gi pasienten helsebringende oppfølging, vil all denne teknologisk nyvinningen ikke gi noen nytte.

    Heldigvis finnes det løsninger på dette. Med maskinlæring og AI kan vi sortere dataene slik at behandlerne får oversiktlig informasjon som lar dem gi god helsehjelp. Med Edge Computing kan vi ytterligere avlaste systemet ved å filtrere dataene før de sendes fra pasientens hjem.

    Ambisjonene bak den nasjonale helseplanen kan oppnås, gitt at vi makter å løse problemene før de oppstår.

    Følg Vali på LinkedIn og hold deg oppdatert rundt tema "digital hjemmeoppfølging".

    Vali AS


    Vali er et konsulentselskap der faglig dyktighet, engasjement og intern kultur skaper tilhørighet og fellesskap.

    Grensen 13
    0159 Oslo

    Telefon: 22 42 51 00
    E-post: post@vali.no

    Personvernerklæring