Gå til innholdet

VALI @ ARAB HEALTH 2024

tirsdag 6. februar 2024

Forrige uke var to av våre konsulenter i Dubai og deltok på den årlige Arab Health-konferansen. Dette er Valis første tilstedeværelse på konferansen, og markerer vår økte satsning innen kompetanseområdet medisinsk teknologisk utstyr (MTU).

Det å dra på en slik konferanse er en perfekt anledning til å:
•             Oppfriske kunnskapen vår
•             Finne ut av hva som er nytt i markedet
•             Se trender som vil bli sentrale de kommende årene
•             Bygge relasjoner og få kjennskap til innovative aktører

Ikke helt uventet skulle det vise seg at den store snakkisen under konferansen på Dubai World Trade Center var kunstig intelligens.

KI regnes som det store nye i markedet, og de potensielle gevinstene vil trolig medføre at teknologien styrker sin posisjon i de kommende årene. Dette er et område i stor vekst hvor flere aktører allerede har kommet et godt stykke på vei med implementering av KI i medisinsk teknologiske løsninger.

Både leverandørene og kundene i helsesektoren har store planer for hva denne teknologien kan bety for MTU-landskapet i fremtiden. Og der KI virkelig sto fram var bl.a. i bildediagnostikken. Her brukes det KI-plattformer til å assistere brukerne til å markere bilder eller se etter abnormaliteter i eksempelvis MR- og CT-bilder, som videre også kan hjelpe med å stille mulige diagnoser. KI kunne også assistere på repetitive/identiske oppgaver som gjøres fra bilde til bilde, samt å automatisk kunne generere rapporter per pasient.

Til tross for mange interessante løsninger og gode ideer er det klart at det også innen medisinsk teknologi dessverre er flere som kun har adoptert KI som det siste i en rekke av populære buzzwords. Veien fra algoritmer og maskinlæring til LLM og KI har preget teknologimarkedet de senere årene, så det er viktigere enn noen gang å kunne gjenkjenne de gode løsningene blant all markedsføringen.

Flere av løsningene som ble presentert under paraplyen KI så ut til å være relativt enkle chatroboter med tilgang til LLM som chat-GPT, noe tilsvarende løsninger man finner på de fleste kommersielle nettsider i dag. Vi er ikke i tvil om at det er gevinster å hente fra ibruktagelsen av slike automatiserte tjenester hvor pasienter og pårørende kan henvende seg for informasjon, men det var tydelig at mange av disse fortsatt var umodne løsninger.

Verdien av prosjekter hvor KI tilpasses i samhandling med klinikere, pasienter og teknologer blir sentrale for å sikre gode løsninger for både helsesektoren og brukerne.

"Dette var kun et lite utdrag av hva som ble vist oss på Arab Health, og vi ser fortsatt at MTU og helseteknologi fortsetter å modnes,"

sier Sondre Rosenborg og Jonas S. Bråthen som begge tar med seg nyvunnet kunnskap fra Dubai tilbake til sine spennende prosjekt i Sykehusbygg.

"Det er utrolig spennende å kunne være en del av en bransje som ikke ser ut til å sette bremsene på med det første, men der innovasjonen er i høygir."

Ses vi neste år?

#ArabHealth2024

Vali AS


Vali er et konsulentselskap der faglig dyktighet, engasjement og intern kultur skaper tilhørighet og fellesskap.

Grensen 13
0159 Oslo

Telefon: 22 42 51 00
E-post: post@vali.no

Personvernerklæring